Thijssen Eddy en Haniot Manoël kopie

Primeur voor restaurant: op voorhand gerechten kiezen

"Eén keer mosselen in curryroom, één entrecôte seignant, kroketten en warme groenten. Een fles witte huiswijn en twee dame blanche als dessert. Om 20 uur klaar, geserveerd aan een tafeltje aan het raam." Dat zijn de reserveringen die restaurant Eddy in Riemst via een unieke app ontvangt. "Dit systeem laat toe om veel gerichter de ingrediënten aan te kopen en de personeelsplanning te optimaliseren. En we hebben geen no-shows meer", aldus de innovatieve horeca-uitbater.

Eddy Thijssen, uitbater van Restaurant-Frituur Eddy in Val-Meer (Riemst) is al 30 jaar actief in de sector, en ondervindt vandaag de crisis aan den lijve. “Horeca is een sector waarin alles steeds sneller en efficiënter moet, waarin degelijke medewerkers een rariteit worden en waarin de klant alsmaar kritischer wordt. Dat laatste terecht uiteraard”, verzucht Thijssen. “Voeg daarbij de razendsnelle ontwikkelingen bij de leveranciers en producenten, de voortdurende inmenging van de overheid, dan weet je dat we als uitbaters gedwongen worden alle zeilen bij te stellen en mee te tuimelen in de rollercoaster die de sector geworden is. Want stilstaan is achteruitgaan...”

Toen hij een tijdje geleden zijn beklag deed bij Manoël Haniot uit Voeren - een zelfstandig ICT-deskundige die heel wat jaren ervaring heeft in de ontwikkeling van een erkend horeca-kassasysteem - begon de bal te rollen. “Overal hoorde en zag ik dezelfde problemen, met name de gebrekkige, onpraktische, vaak verouderde en statische aanpak van de bestellingen, facturatie, reserveringen, voorraad- en personeelsbeheer... en toen dacht ik: dat kan veel beter”, vertelt de Voerenaar.

Al schavend en aldoor bijsturend, ontwikkelde hij een gebruiksvriendelijke alomvattende reserverings- en bestelapp voor de horeca-uitbater én zijn klanten. “Het resultaat lijkt in eerste instantie misschien klantonvriendelijk, maar is dat beslist niet”, meent Haniot. “Het is een poepsimpel systeem dat heel wat tijdswinst en zekerheid oplevert voor de klant én de uitbater”, vult Thijssen aan. “De jongere generaties hebben immers geen tijd meer en willen dat alles heel snel gaat. Ook het eten. Ik merk dat al jaren in de frituur: klanten bestellen nog nauwelijks aan de toog of telefonisch, maar wel online, en komen op de aangegeven tijd hun bestelling afhalen. Dat systeem gaan we nu ook in het restaurant aanbieden."

Hoe het in zijn werk gaat? “De klanten reserveren via de app een tafel en uur online, geven aan wat ze willen eten, op welke manier ze de bereiding willen... en betalen elektronisch. Voordeel: geen lange wachttijden meer, geen volzette tafels, geen ergernissen. Een annulering blijft mogelijk, als het tijdig gebeurt. En voor ons als uitbater: overzichtelijke gespreide reservaties, geen no-shows, minder stress in de keuken, minder personeelsinzet, tevreden medewerkers, efficiënter voorraadbeheer, minder kopzorgen,... Iedereen winnaar dus.”

“Dat was mijn uitgangspunt”, bekent Manoël. “Ik wilde de uitbaters werk uit handen nemen, ontzorgen zeg maar. En dat is aardig gelukt, zoals blijkt uit de eerste reacties. Het systeem wordt nu al gebruikt bij meerdere instellingen, onder meer in het restaurant van WZC Gerkenberg in Bree.”

Eddy Thijssen is even overtuigd als de wiseguy uit Voeren. “Ik heb er alle vertrouwen in, temeer omdat recente tests uitwezen dat het systeem subliem werkt.” En wat met de oudere generaties dan en de digibeten? “Ook die blijven vanzelfsprekend welkom. Zij kunnen hun tafeltje telefonisch blijven reserveren en rustig de menukaart doornemen. Alleen zullen ze iets langer aan tafel zitten”, lacht de restauranthouder.