Franse concept “Boeren & Buren” groeit razendsnel in West-Vlaanderen

TL210_LRQDO_comptoirgnal_070614_9591.jpg

Boeren & Buren, de organisatie die lokale boeren en consumenten bij elkaar brengt, groeit razendsnel in West-Vlaanderen. Amper een jaar na de opening van de eerste “Buurderijen” in Brugge en Kortrijk, zijn er ook initiatieven opgestart in Ieper, Vichte, Ichtegem en Izegem. Deze maand openen er bovendien drie extra Buurderijen in Poperinge, Oostende en Zedelgem. En tijdens de Ronde van Boeren & Buren van 18 tot 25 september organiseren de West-Vlaamse Buurderijen allerlei activiteiten om hun aanbod van lokale streekproducten in de kijker te zetten.
Het concept van Boeren & Buren is eenvoudig. Lokale verantwoordelijken gaan in hun buurt op zoek naar mensen die met veel liefde voor hun vak en respect voor het milieu voedsel produceren, de “Boeren”. Vaak echte landbouwers, maar evengoed ambachtelijke bakkers en brouwers, imkers of lokale traiteurs. Die Boeren zetten elke week hun aanbod van dat moment op de website en app van Boeren & Buren. Daar kunnen streekbewoners zich gratis registreren als “Buur”. De Buren kiezen vervolgens zelf of, wat en hoeveel ze willen bestellen bij de Boeren en ze betalen op een eenvoudige en veilige manier online hun bestelling. Hun volledige bestelling kunnen ze dan één keer per week ophalen op “de Buurderij”, een tijdelijke boerenmarkt die de lokale verantwoordelijke organiseert op een vaste plek in de buurt.
Boeren & Buren werd in 2011 gelanceerd in Frankrijk en groeide al snel uit tot een groot succes, met ondertussen al meer dan 700 lokale Buurderijen. Een jaar geleden waaide het concept over naar Vlaanderen. Ondertussen telt het netwerk ook hier al 20 Buurderijen, 20.000 Buren en 130 producenten. Vooral in de provincie West-Vlaanderen is Boeren & Buren een groot succes. De Buurderij van Marleen Verfaillie in Kortrijk bijvoorbeeld bestaat nog geen jaar, maar telt ondertussen al meer dan duizend Buren. Dat heeft niet alleen te maken met de unieke locatie, aan het voormalige Vlasmuseum maar ook met het bijzondere aanbod. “We hebben heel mooie basisproducten – het uitzonderlijke vlees van hoeveslagerij Mandeldaele uit Oostrozebeke wordt alom geroemd – maar bieden ook een aantal specialiteiten aan," aldus Verfaillie. "Bijvoorbeeld de zelfgemaakte ontbijtgranen van Xavie Battel uit Moen en zelfs lokaal geteelde saffraan. Ook de gemarineerde en gerookte zalm van de artisanale rokerij Albatros uit Kuurne is een topper. Christa Delmotte, een kleinschalige boerin, produceert dan weer de lekkerste terrines en patés van haar eigen eenden, konijnen en koppen.”

Om iedereen kennis te laten maken met het concept en hun lokale aanbod organiseren verschillende West-Vlaamse Buurderijen tussen 18 september – niet toevallig de Dag van de Landbouw – en 25 september allerlei activiteiten tijdens "De Ronde Van Boeren & Buren". Uiteraard zullen een groot aantal streekproducten aan een breed publiek worden voorgesteld. (KC)