WAAK montage (2) (1)

Maatwerkbedrijf WAAK helpt gedetineerden aan werk

KUURNE - De overbevolking van de gevangenissen speelt de overheid inmiddels al dertig jaar parten. Ook een zinvolle invulling geven aan een dagschema is geen sinecure. Het Kuurnse maatwerkbedrijf WAAK van CEO Tim Vannieuwenhuyse heeft alvast geen dertig jaar nodig gehad om perspectief te bieden aan gedetineerden, ook als ze later een stap in de maatschappij willen zetten. Een job is vaak de beste hefboom richting integratie, denkt WAAK. 

In het kader van een goed doordacht experiment zal WAAK een maatwerkafdeling opstarten in de gevangenis van Oudenaarde om zo de gedetineerden beter voor te bereiden op (maat)werk na detentie.

Het Agentschap Justitie en Handhaving gaat nu samen met maatwerkbedrijf WAAK en VDAB een permanente werkvloer creëren binnen de muren van de gevangenis van Oudenaarde. Het experiment dat opgestart wordt met middelen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) is ambitieus. “We willen dat mensen vanuit de gevangenis vlotter kunnen doorstromen naar maatwerk want werk hebben, is één van de factoren om recidive te voorkomen", stelt Jeroen Van Luchene, promotor van het project en beleidscoördinator van hulp- en dienstverlening aan gedetineerden in de gevangenis van Oudenaarde. "De basis hiervoor is onder meer werkattitudes ontwikkelen via concrete arbeid.

Sterker werken

Het experiment dat de naam 'Sterker Werken' kreeg, komt er op basis van een vooronderzoek van het Hoger Instituut voor de Arbeid. Zij stelden vast dat gedetineerden nood hebben aan een werkvloer waar ze niet alleen de nodige ervaring kunnen opdoen voor bedrijven buiten de muren maar ook kunnen werken aan zichzelf en hun omgang met anderen.

Gedetineerden die hun leven willen omgooien, vragen daar blijkbaar ook zelf om, zo leert de ervaring. "Bovendien is het hebben van werk ook een belangrijke voorwaarde om vervroegd vrij te kunnen komen”, licht Van Luchene toe, “In ieder opzicht is ruimte maken voor (maat)werk, een vorm van toekomstgericht denken die onmisbaar is in iedere gevangenis”.

Stap richting zelfontplooiing

De Vlaamse Hulp- en Dienstverlening aan gedetineerden vond in WAAK hiervoor een geëngageerde partner. WAAK is een gerenommeerd maatwerkbedrijf dat reeds 60 jaar maatwerk levert aan een indrukwekkende klantenlijst. Ze voorzien een werkvloer met opleidingen en geschikt werk binnen de muren.

“Wie bij ons aanklopt krijgt een kans, wij creëren duurzame en aangepaste tewerkstelling met kansen tot zelfontplooiing voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, aldus algemeen directeur van WAAK, Tim Vannieuwenhuyse. Ook het inrichtingshoofd van de gevangenis van Oudenaarde, Hans Claus, ziet veel voordelen en werkt graag mee aan het project: “Laat ons eerlijk zijn. Niemand komt beter uit de gevangenis. Het is tijd voor een betere wisselwerking tussen samenleving en straf. Dit project kan daar een belangrijke bijdrage toe leveren”.

Van ESF subsidie naar vaste werkplaats

Het project kan rekenen op ESF-middelen tot het einde van dit jaar. Daarna hoopt WAAK van de gevangenisvloer een permanente werkplaats te kunnen maken die door haar economische activiteit zelfbedruipend wordt. Op die manier zullen gedetineerden veel langer de vruchten van het 'Sterker Werken'-project kunnen plukken.

Om dit alles te doen slagen, wordt er ook beroep gedaan op de inzet van VDAB en Justitie om de slaagkansen van gedetineerden te vergroten. Voor de uitwerking van dit experiment kunnen WAAK en VDAB ook rekenen op de samenwerking met de directie en bewaking van PI Oudenaarde en Cellmade (DG EPI), die ruimte in een werkhuis ter beschikking stelt.