Voka West-Vlaanderen vraagt om het stelsel van tijdelijke werkloosheid corona te verlengen gedurende het eerste kwartaal van 2022. Ook het Vlaams beschermingsmechanisme, waarbij een onderneming die een sterk omzetverlies lijdt financiële steun ontvangt, moet opnieuw geactiveerd worden. “We mogen bedrijven en sectoren niet laten kapseizen”, aldus Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “De ondersteuningsmaatregelen hebben hun nut bewezen en moeten worden verlengd of opnieuw worden ingevoerd. De steunmaatregelen moeten de getroffen sectoren en hun toeleveranciers ondersteunen.”
Opvang voor kinderen
Als scholen vervroegd sluiten, moet dat gepaard gaan met opvang voor kwetsbare kinderen en voor kinderen van werknemers die een niet-telewerkbare functie uitoefenen, stelt Voka nog. De ondernemingen moeten kunnen blijven draaien. De continuïteit van de ondernemingen staat onder druk door de verschillende coronamaatregelen. De talrijke quarantaines van medewerkers en hun gezinnen leiden nu al tot een ernstige verstoring van de bedrijfsactiviteiten. Een verdere ontwrichting van ons economisch weefsel moet absoluut vermeden worden.
Terugkomdag behouden
Voka West-Vlaanderen vindt het positief dat werknemers die wel telewerken nog steeds één dag per week terug kunnen keren naar de werkvloer. Op die manier wordt de band tussen collega’s in stand gehouden en het welzijn van medewerkers versterkt.
De Vlaamse ondernemingen verwachten verder dat de coronacrisis beter en structureler wordt aangepakt. “Vandaag zigzaggen we van het ene naar het andere overlegcomité, zo luidt de kritiek. De gehanteerde ad-hoc aanpak van de voorbije weken zorgt voor onzekerheid en doet het draagvlak voor de maatregelen snel wegsmelten. We moeten met deze endemie leren leven en werken.
Voka West-Vlaanderen vraagt ook om een coronabarometer uit te werken. Dat instrument moet de samenleving op voorhand een zicht geven op welke maatregelen er genomen zullen worden bij het bereiken van bepaalde grenswaarden.