Ellen en Sara pop-up Ellen en Sara combineren in de pop-up hun authentieke ambachten. (vlnr.) Foto: Margot De Clercq

Sara en Ellen creëren authentieke, handgemaakte tegels en leren handtassen: “We denken hetzelfde, daarom vullen we elkaar zo mooi aan”

Nog tot eind deze maand kan je handgemaakte producten van twee Antwerpse dames ontdekken in de Kloosterstraat. Flanel maakt al twaalf jaar leren handtassen en Sara verdiept zich in de wereld van klassieke tegeltjes.

Koffietafeltjes met fleurige tegels en kleurrijke, zijden kimono’s sieren de gevel van de Kloosterstraat 167. In de pop-up komen Flanel en Manumade samen: twee pure, handgemaakte producten. Ellen Van Eccelpoel en Sara Gillis zijn ondernemers met een passie voor hun authentieke stiel.

Lees ook: Kunstenares Sara (44) opent dit weekend haar tegelatelier in Oud-Berchem: “Het enige in mijn leven waar ik geen seconde aan heb getwijfeld”

“We kennen elkaar van een feestje en zijn nooit meer gestopt met tetteren. We denken ook hetzelfde en vullen elkaar daarom zo mooi aan. Toen ik bezig was met deze koningsblauwe handtas bleek dat Sara net aan het schilderij bezig was met de koningsblauwe panter.”

Tegels

De vrolijke dames ontvangen hun klanten hartelijk, geven met plezier uitleg over hun creatieproces en staan paraat met hun oprechte mening.

“Ik ben eigenlijk beeldhouwer van opleiding en gaf les aan Sint-Lucas. Daar maakten we beelden van naaktmodellen. Door de besparingen na corona ben ik ontslagen. Als alleenstaande moeder was dat even paniek.”

Toen Sara met haar penseel de blauwe panter tevoorschijn toverde, was Ellen bezig met een blauwe handtas. Foto: Margot De Clercq

Ze wist dat ze de kunstwereld nog niet vaarwel kon zeggen. “Na een workshop zei mijn dochter: maar mama dat kan jij toch ook. En zo ging ik met de tegels aan de slag.”

Met de klassieke glazuurtechniek cloisonné brengt Sara gekleurde vlakken of een speels motief aan op keramieken tegels.

“Door het beeldhouwen was ik gewoon van mijn eigen mallen te maken. Dus maakte ik de afdruk van de verschillende tegels die ik creëer.” Tegeltje per tegeltje vult Sara de mal en om haar creativiteit de vrije loop te laten, maakt ze nieuwe vormen of glazuurt op een andere manier. “Ik vind het niet alleen mediterend, het werkt therapeutisch.”

Levenslang

De glanzende tegels in verschillende vormen en kleuren vullen de winkel. Maar ook vazen en borden staan tussen de handtassen en kleren van Ellen. “We waren er net nog mee aan het lachen: eigenlijk kleedt Ellen de persoon aan en ik de ruimte.”

Waar Sara nog een groentje is, die alles op punt zette en Manumade echt leven inblies in oktober, begon Ellen’s verhaal al twaalf jaar geleden.

Ze blinken elk apart uit in hun aparte stiel en passen oude technieken toe. Foto: Margot De Clercq

“Mijn zus volgde een cursus lederbewerking en vond het iets te druk. Ik nam uiteindelijk één lesje over. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik had al een accessoire-merk en dit paste perfect in het plaatje.”

De duurzaamheid staat centraal in Ellen haar business. “Ik ga zelf mijn vellen uitkiezen in Nederland of Duitsland en daar maak ik dan steeds een pièce unique van. Ik pluisde alles uit om ook met vegan leer aan de slag te gaan, maar om tot dat product te komen is er nog steeds meer water en elektriciteit nodig. Zolang we vlees eten, blijft leer eigenlijk een bijproduct.”

De pop-up blijft nog open tot eind mei. Foto: Margot De Clercq

De kwaliteit van het leer en de klassieke manier waarmee ze haar handtassen samenstelt zorgen ervoor dat het een levenslang product is. “Vaak is het een emotionele aankoop, voor een festiviteit zoals een trouw of een geboortegeschenk. Ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken. Ik vind het dan ook heel fijn om te zien waar mijn ‘kindjes’ naartoe gaan. Na tien jaar komen mijn eerste klanten nog steeds met dezelfde handtas naar hier en is het leer alleen maar mooier geworden.”

De pop-up is steeds open van woensdag tot zondag van 11 tot 18 uur en blijft nog tot 31 mei.